Marktonderzoek Juridische Sector: Van Stress naar Success

empowr
August 28, 2024
10 minutes

Het welzijn van werknemers in de juridische sector staat onder druk. Recente onderzoeken wijzen op een hoog percentage burn-outklachten en andere mentale gezondheidsproblemen onder advocaten. Kortom: de status-quo binnen de juridische sector liegt er niet om.

Het doel van dit onderzoek is om de status van werknemerswelzijn binnen de juridische sector te analyseren aan de hand van de visie vanuit het HR-personeel en tevens aanbevelingen te doen voor verbeteringen. Welke stappen kunnen er concreet genomen om werknemers binnen de sector (beter) te ondersteunen?

Benieuwd naar het rapport? Download het nu via https://www.empowr.nl/marktonderzoek

Een greep uit de resultaten

Enkele van de belangrijkste bevindingen zijn:

  • Preventieve support: 83% van de HR-professionals meent dat hun kantoor voldoende faciliteiten biedt voor preventieve support, maar erkent een verschil in perceptie met de werknemers die vaak meer ondersteuning wensen.
  • Individuele oplossingen: Er is een brede consensus dat individuele welzijnsoplossingen standaard moeten zijn binnen de HR-strategie. Toch ervaart men vaak een barrière bij het vragen om ondersteuning.
  • Investeringen in gezondheid: De meeste respondenten zijn het erover eens dat er meer geïnvesteerd moet worden in zowel fysieke als mentale gezondheid. Het huidige aanbod is vaak onvoldoende om de welzijnsproblemen effectief aan te pakken.
  • Druk van declarabele uren: Er is een gemengde mening over de invloed van het aantal declarabele uren op de mentale gezondheid. Ondanks het hoge aantal gewerkte uren, wordt de invloed hiervan op het welzijn door de helft van de respondenten onderschat.
  • Werkcultuur: De werk- en prestatiedruk in de advocatuur wordt als hoog ervaren. Respondenten erkennen dat factoren zoals constante beschikbaarheid, gebrek aan waardering en factoren uit de privésfeer bijdragen aan het risico op burn-out.

Openheid en Destigmatiseren

Er is behoefte aan meer openheid over het thema welzijn en het destigmatiseren van mentale gezondheidsproblemen. Partners binnen kantoren spelen hierbij een cruciale rol door het goede voorbeeld te geven en medewerkers aan te moedigen gebruik te maken van welzijnsoplossingen.