De sleutel tot een goede nachtrust

Florentine
November 30, 2023
5 min

Een goede nachtrust is het grootste cadeau dat je zowel jouw mentale als fysieke gezondheid kunt geven. Tijdens je slaap ben je namelijk bezig met het herstel hiervan.  Er vinden allerlei neurologische processen plaats. De wetenschappers Lopuveau en Aspelund ontdekten dat onze hersenen een eigen reinigingssysteem hebben en je brein tijdens je slaap wordt ‘doorgespoeld’.  Je hersencellen krimpen waardoor hersenvloeistof de giftige afvalproducten (eiwitten) van biochemische processen kan wegspoelen. Hoe langer je slaapt hoe meer afvalstoffen er kunnen worden opgeruimd en hoe beter je brein kan functioneren.

Verder is je immuunsysteem sterk afhankelijk van de hoeveelheid slaap die je per nacht krijgt. Wanneer je minder dan 6 uur per nacht slaapt dan is de kans op verkoudheid een stuk groter dan wanneer je 7 uur of meer slaapt. Bij weinig slaap gaat je pijngrens omlaag. Het feit dat moe worden een symptoon is van ziekte en bij pijn is het zoveelste bewijs dat ons lichaam inuitief heel goed aanvoelt wat de hele kracht van slaap is.

Je zou kunnen zeggen dat we tegenwoordig wereldwijd met slecht slapen kampen. Polar heeft een grootschalig wereldwijd onderzoek gedaan. Er deden meer dan 6 miljoen (!) respondenten mee aan het onderzoek uit 28 verschillende landen.  Hierbij een aantal interessante resulaten die we graag met je willen delen:

  • Wereldwijd slaapt men gemiddeld 6 uur en 53 minuten
  • In Estonie slapen mensen het langst, gemiddeld 7 uur en 36 minten
  • In Japan slapen mensen het kortst, gemiddeld 6 uur en 33 minuten
  • In Hongkong slaapt men 6 uur en 46 minuten en in Brazilie 6 uur en 53 minuten
  • In Nederland slaapt men gemiddeld 7 uur en 29 minuten
  • Vrouwen slapen gemiddeld 7 uur en 35 minuten
  • Mannen slapen gemiddend 7 uur en 13 minuten

We hebben deze dagen te maken meet veel prikkels, we hebben het gevoel dat we contstant ‘aan’ moeten staan. De to-do lijstjes worden iedere dag aangevuld. Afstrepen kan soms lastig zijn door de vele afleiding die we hebben. Gelukkig zijn er vele manieren om rust te bewaren en manieren om je nachtrust te verbeteren:

  1. Stel een consistent slaapschema in: Probeer elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan, zelfs in het weekend. Dit kan je interne klok helpen afstemmen op een gezond slaap-waakritme.
  2. Creëer een rustgevende slaapomgeving: Zorg ervoor dat je slaapkamer donker, stil en koel is. Vermijd elektronica zoals tv's en telefoons in uw slaapkamer, omdat het blauwe licht de aanmaak van het slaaphormoon melatonine kan verstoren.
  3. Maak van ontspanning en slaap een prioriteit: Probeer een routine te ontwikkelen om te ontspannen voordat je gaat slapen. Dit kan onder meer inhouden dat je een warm bad neemt, mediteert of ontspanningsoefeningen doet.
  4. Beperk stimulerende activiteiten voor het slapengaan: Vermijd stimulerende activiteiten zoals werken of sporten vlak voor het slapengaan. In plaats daarvan kun je lezen of naar rustgevende muziek luisteren om je te helpen ontspannen.
  5. Beperk cafeïne en alcohol: Beperk cafeïne en alcohol inname, vooral 's avonds en' s nachts. Cafeïne kan de slaap verstoren en alcohol kan de slaapkwaliteit verminderen.

Praat eens met een expert op dit gebied. Als je regelmatig problemen hebt met slapen, kan het raadzaam zijn om professionele hulp te zoeken. Een coach kan je helpen bij het bepalen van de onderliggende oorzaken van je slaapproblemen en kan je mogelijk behandelingsopties aanbevelen. Kijk naar ons;aanbod!