Netwerkevent: Employee well-being binnen de detachering

Empowr.
November 8, 2024
4 minuten

Employee well-being binnen de detachering – Inzichten vanuit ons netwerkevent

Tijdens onze laatste business lunch met detacheerders stond een belangrijk onderwerp centraal: het welzijn van medewerkers binnen de detachering. Het was een inspirerende middag die ons allen heeft doen nadenken over wat welzijn op het werk betekent, welke uitdagingen we tegenkomen, en hoe we samen vooruit kunnen als werkgevers, managers en collega’s. Hieronder een aantal belangrijke inzichten:

Wat betekent welzijn op het werk voor jou?

Voor iedereen kan welzijn op het werk iets anders betekenen. Tijdens de lunch kwamen de volgende antwoorden naar voren:

• Gezondheid

• Gelukkig naar je werk gaan

• Balans tussen werk en privé

• Veiligheid op de werkvloer

We hebben steeds meer aandacht voor een positieve werkomgeving. Een plek waar medewerkers zich veilig en gesteund voelen is essentieel. Er is echter geen 'wetboek' voor welzijn, dus een holistische benadering is nodig. Dit omvat bredere aspecten zoals voldoende slaap, beweging en gezonde voeding.

Het thema werk-privé balans is voor velen een belangrijk punt, maar hoe je dat invult, hangt vaak af van je levensfase. Zo heeft een jonge professional andere behoeften dan iemand met een gezin.

Ziekteverzuim en verloop in de detacheringsbranche

Binnen de detacheringsbranche ligt het ziekteverzuim rond de 4-5%, en het verloop is aanzienlijk, tussen de 20-30%. Dit roept de vraag op: wat is welzijn op het werk en wie is daarvoor verantwoordelijk?

Er was consensus dat het een gedeelde verantwoordelijkheid is. Als werkgever kun je de randvoorwaarden scheppen, maar het welzijn van medewerkers blijft ook hun eigen verantwoordelijkheid.

Uitdagingen in de detacheringsbranche

Een aantal belangrijke uitdagingen op het gebied van welzijn in de detacheringssector zijn:

• Burn-outs

• Het behouden van talent op de lange termijn

• Het creëren van betrokkenheid en binding met gedetacheerden

• De balans tussen werk en privé (uurtje factuurtje mentaliteit)

• Wetgeving en welzijn (sommigen prefereren welzijn in hun eigen tijd)

Wat doen detacheringsbureaus om het welzijn te bevorderen?

Tijdens de lunch kwamen verschillende strategieën aan bod die bedrijven inzetten om het welzijn van hun medewerkers te verbeteren. Een persoonlijke aanpak en regelmatige communicatie zijn sleutelwoorden. Field management, teamuitjes, opleidingen en zelfs financiële prikkels worden ingezet om binding en betrokkenheid te vergroten. Toch blijkt dat de effectiviteit hiervan uiteenloopt, met scores van 6 tot 9 op een schaal van 1 tot 10.

Generatieverschillen en behoeften

Een opvallend punt dat naar voren kwam, was het verschil in behoeften tussen generaties. Oudere medewerkers (50-60+) hechten vaak meer waarde aan welzijnsinitiatieven, terwijl jongere generaties, zoals Gen Z, meer vrijheid en flexibiliteit willen, zoals de mogelijkheid om thuis te werken. Toch blijkt dat deze jongere medewerkers, ondanks hun behoefte aan vrijheid, vaak juist meer begeleiding en duidelijke kaders nodig hebben.

Dit verschilt sterk t.o.v. andere sectoren. Over het algemeen is het vaak de jongere generatie die meer behoefte heeft aan ondersteuning op het gebied van welzijn t.o.v. de oudere generaties.

Voor verdieping over deze generaties, zie ons marktonderzoek.

Werkdruk en detachering

Hoe ervaren gedetacheerden de werkdruk? Dit blijkt sterk te variëren. Sommige medewerkers geven aan dat ze juist meer werk willen, terwijl anderen het lastig vinden om de balans te bewaken. De rol van de field-manager of relatiemanager is hierbij cruciaal. Zij moeten signalen opvangen voordat het misgaat en ervoor zorgen dat gedetacheerden zich gesteund voelen, ook vanuit de detacheerder.

Welzijn als onderwerp van gesprek

Hoewel welzijn niet altijd een gespreksonderwerp is tussen de gedetacheerde en een field-manager, blijft het een belangrijk thema. Een open en eerlijke dialoog tussen werkgever en werknemer is daarbij essentieel. Door naar de prioriteiten van de medewerker te luisteren en hierop in te spelen, kunnen we het welzijn binnen de detacheringsbranche verhogen. Daarnaast blijkt ook hier dat het per organisatie verschillend is welke prioriteit welzijn krijgt binnen het persoonlijk contact tussen field-manager en gedetacheerde. Er wordt niet altijd doorgevraagd naar hoe het écht met iemand gaat.

Opleidingsbudget en welzijn

Ook het opleidingsbudget speelt een rol in het welzijn van medewerkers. Sommige bedrijven bieden budgetten aan die medewerkers naar eigen inzicht mogen besteden aan hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Toch blijft het belangrijk dat opleidingen relevant zijn voor de functie. Er waren gemengde meningen over hoe ver je als werkgever hierin moet gaan. Enkele organisaties willen puur dat het opleidingsbudget wordt besteed voor certificaten en diploma’s die de gedetacheerde ‘meer waard maken’. Andere organisaties zijn bereid om breder te investeren in hun mensen, zodat zij ook op emotioneel en mentaal vlak zichzelf kunnen ontwikkelen.

Conclusie

Tijdens deze lunch werd duidelijk dat welzijn in de detacheringsbranche een belangrijk, maar complex onderwerp is. Daar waar de mens uiteindelijk het eindproduct is van detachering, blijkt de ene detacheerder meer bereid te investeren in deze mensen, dan de ander. Er is geen one-size-fits-all oplossing, maar door open communicatie, persoonlijke aandacht en het bieden van de juiste ondersteuning kunnen we samen bijdragen aan een gezondere, gelukkigere werkomgeving voor iedereen.

Aanbevelingen

• Investeer in communicatietrainingen van Field-managers: Leer hen dat well-being een prioriteit wordt tijdens gesprekken met gedetacheerden en geef hen handvatten hoe om te gaan met zaken die het welzijn van gedetacheerden kunnen beïnvloeden.

• Opleidingsprogramma’s gericht op welzijn en vitaliteit: Er ligt binnen de detachering veel focus op opleidingsbudgetten voor professionele ontwikkeling, maar het is essentieel om ook aandacht te besteden aan opleidingen gericht op mentale gezondheid, vitaliteit en veerkracht. Denk aan trainingen in stressmanagement, mindfulness of het herkennen van burn-out symptomen

• Begeleiding jongere generaties: Het is duidelijk dat jongere medewerkers meer begeleiding en duidelijke kaders nodig hebben, ondanks hun behoefte aan flexibiliteit. Een goede stap hierin kan zijn om na te denken over mentorprogramma’s of buddy-systemen die jonge professionals ondersteunen bij het navigeren van hun werk-privé balans en het zetten van de juiste prioriteiten.

• Integratie van externe hulpmiddelen: De rol van de field-manager is cruciaal, maar zij missen vaak tools om het welzijn van gedetacheerden goed te monitoren en te ondersteunen. Empowr zou kunnen helpen door field-managers en detacheerders te voorzien van een hulpmiddel waarmee ze eenvoudig signalen van burn-out of overbelasting kunnen herkennen en direct oplossingen kunnen aanbieden binnen thema’s waar nodig.