3 tips om vitaliteit op de werkvloer te stimuleren

Tinqwise
August 13, 2024
4 min

Hoe je bewustwording over vitaliteit op de werkvloer stimuleert? 3 tips: focus je op de werkomgeving, praten erover en leer managers hoe ze moeten omgaan met dit onderwerp. Want vitale medewerkers zetten graag een stap extra voor je organisatie.

Eerst even dit: wat is vitaliteit eigenlijk?

Vitaal zijn betekent goed in je vel zitten, zowel lichamelijk als geestelijk. Als je je goed voelt, barst je van de energie en kun je de alledaagse ups en downs beter aan. Stress vanwege naderende deadlines? Regelmatig te maken met lastige klanten? Wat te doen met die overvolle mailbox? Als je tegen dit soort situaties aanloopt, dan is vitaal op werk verschijnen extra belangrijk. En dat betekent eigenlijk van alles: goed slapen, genoeg bewegen, gezond eten, met stress omgaan en fijne sociale interacties hebben met anderen. Thuis én op het werk.

En juist daarom is vitaliteit top of mind bij veel L&D’ers en HR-professionals. Want medewerkers die zich goed voelen, zijn minder vaak ziek, blijer én productiever. Maar hoe kun je als werkgever nou zo'n persoonlijke zaak beïnvloeden?

Bewustwording: iedereen ‘lekker in z’n vel’

Het is essentieel om bewustwording over vitaliteit te stimuleren. Maar hoe pak je dat nou praktisch aan? Investeer naast een fruitschaal bij de koffieautomaat, ‘neem de trap-stickers’ op liftdeuren en gesponsorde waterflessen, ook in een programma over vitaliteit. Laat medewerkers op hun eigen tempo en moment ontdekken hoe vitaal ze zijn en wat ze kunnen doen om vitaler te worden.

Vitale medewerkers in 3 stappen:

#1 Focus je eerst op de werkomgeving

Pak als eerste de werkomgeving aan, zodat elke medewerker vitaal naar het werk komt en zich tijdens het werk vitaal voelt. Het draait hier niet om het simpelweg vertellen aan medewerkers dat ze voldoende moeten slapen, fruit moeten eten of meer moeten bewegen. Het gaat erom dat je hen bewust maakt van hun prestaties in vergelijking met de norm. Door hun prestaties inzichtelijk te maken, motiveer je mensen om meer energie te steken in hun vitaliteit.

En heb je al eens gedacht aan activiteiten die makkelijk op te zetten zijn? Introduceer bijvoorbeeld het idee om net als wij elke dinsdag voor de lunch een rondje te gaan hardlopen met collega’s. Of misschien kun je een deal sluiten met de lokale sportschool om eens per week met je team te gaan squashen of padellen.

#2 Praat erover

Door vitaliteit bespreekbaar te maken zullen medewerkers zich eerder gehoord voelen. Daardoor durven ze eerder om hulp te vragen als iets niet lekker loopt. Zo kun je problemen eerder oppikken en de juiste hulp bieden.

Geef je medewerkers eigenaarschap om met vitaliteit aan de slag te gaan in een veilige online traingingsomgeving en moedig open gesprekken hierover aan. En om het onderwerp top-of-mind te houden, zet je speelse elementen als een simulatiegame in. Dat verbetert alleen maar de sfeer op het werk!

#3: Help managers bij het creëren van vitale teams

Laat managers elke dag met een dagelijkse check-in bij hun team beginnen. Want doorgaans zijn de managers het eerste aanspreekpunt als iemand niet lekker in zijn vel zit. Help je managers hiermee omgaan door medewerkers een korte vraag te stellen om te peilen hoe het met ze gaat. Zo blijft de manager op de hoogte van wat er speelt. Dit helpt om mogelijke stressfactoren te signaleren en het wordt een gewoonte om naar hun gemoedstoestand te vragen. Voor je het weet, bouw je een brug naar vitaliteit - allemaal tijdens een simpele check-in. Geen gedoe, gewoon een normale routine.  

Daarbij: goed voorbeeld doet volgen. Dus vitale managers creëren vitale teams. ;-)