Hoe ga je slim met je voeding om, om je suikerspiegel in balans te houden?
Leefstijl
We nemen vaak eerst een paar happen van de dingen die we het lekkerst vinden. Maar de volgorde waarin je vlees, pasta, toetjes en groenten eet beïnvloedt je suikerspiegel. Je kunt het best beginnen met je groenten. Allereerst natuurlijk om dat dat ervoor zorgt dat je maag al wat gevuld is met voedingsrijke producten voordat je aan de zwaardere producten begint. In de meeste gevallen eet je dan dus ook iets minder van die zwaardere producten. Dat is beter dan andersom: te veel pasta carbonara zorgt ervoor dat er minder ruimte over is voor de groenten terwijl je die harder nodig hebt. Maar eerst je groenten eten is vooralgoed voor je suikerspiegel.
Groenten kun je zien als de verkenners in een leger. Ze gaan de rest van de troepen vooruit en bereiden de omgeving voor op de komst van al die andere eenheden. Kort door de bocht werkt dat zo: de vezels in groenten bereiden de darmen voor en ze zorgen ervoor dat de suiker in je bloed minder piekt, dus minder hongergevoel. Terwijl zetmeel en suikers (ook die uit koolhydraten) juist zorgen voor een hogere piek van suiker in je bloed, dan gaat je pancreas aan het werk om insuline te produceren waardoor de suikerspiegel weer daalt en je hongerig wordt. Je wilt je suikerspiegel sta- biel houden, daar komt het op neer.
Dat doe je het beste als je je maaltijden in deze volgorde eet:
– Eerst de vezels (groenten en fruit)
– Dan de eiwitten en vetten (vlees, vis, eieren, etc.)
– Aan het einde pas zetmeel en suikers (aardappels, pasta, brood en toetjes)
Eet voortaan dus altijd eerst groenten, bij elke maaltijd. Bij de lunch en het avondeten lukt dat de meeste mensen mak- kelijker dan bij het ontbijt. Denk bij het ontbijt aan tomaat- jes naast je omelet, een spinazie shake, of een avocado. Maar fruit is ook vezelrijk. Er zitten wat meer suikers in, maar beginnen met fruit voordat je de rest van je ontbijt eet is absoluut beter dan meteen je tanden zetten in die pannenkoek met karamelboter.
Een paar tips:
1. Geef in een restaurant aan dat je het brood pas bij je hoofdgerecht wilt ontvangen, zodat ze geen mandje op tafel zetten als je nog op je eten zit te wachten.
2. Koop een soepkookboek.Soep is een fantastisch voorgerecht. En je kunt er oneindig mee variëren.
3 .Werk met voorgerechten.Ook thuis. Het voorgerecht is je vriend. Maak lekkere salades of schaaltjes met snackgroentes.
4. Drink elke dag eerst een groentesmoothie