Hormonen en jij: hoe kleine stoffen grote verschillen maken
Wat zijn hormonen?
Of je nu last hebt van vermoeidheid, stemmingswisselingen of gewichtstoename, het begrijpen van je hormonale gezondheid kan de oplossing zijn naar meer balans. Hormonen spelen namelijk een onmisbare rol in jouw lichaam. Zo hebben deze kleine stofjes bijvoorbeeld een grote impact op je energieniveau, ze beïnvloeden je humeur, je geheugen, je slaap, je libido, je vruchtbaarheid, je focus en de mate waarin je stress ervaart.
Het is dus enorm belangrijk om de goede balans te bewaren. Want zelfs kleine veranderingen in hormoonspiegels, kunnen grote effecten hebben op hoe jij je voelt en hoe je functioneert.
Welke hormonen spelen een belangrijk rol en welke klachten kunnen wijzen op een hormonale disbalans? We hebben het op een rijtje gezet voor jou.
Belangrijke hormonen en hun functies
- Cortisol
Functie: Cortisol staat bekend als het stresshormoon, cortisol reguleert je reactie op stress en speelt een rol in je stofwisseling, bloedsuikerspiegel en immuunsysteem.
Disbalans: Chronisch verhoogde cortisolniveaus kunnen leiden tot angst, slapeloosheid, gewichtstoename en hoge bloeddruk.
- Insuline
Functie: Insuline helpt bij de regulatie van je bloedsuikerspiegel door glucose je cellen in te brengen voor energie. Je kunt het zien als een soort sleuteltjes die het mogelijk maken voor glucose om in je cel te komen.
Disbalans: Insulineresistentie kan leiden tot diabetes type 2 en wordt vaak geassocieerd met gewichtstoename, vermoeidheid en honger.
- Oestrogeen
Functie: Oestrogeen is essentieel voor de ontwikkeling en regulatie van het voortplantingssysteem en secundaire geslachtskenmerken voor vrouwen. Bij mannen speelt het een rol in de gezondheid van de botten, de hersenfunctie en de regulatie van libido.
Disbalans: Een teveel of tekort aan oestrogeen kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Bij vrouwen kan dit resulteren in menstruatieproblemen, stemmingswisselingen, vermoeidheid en gewrichtspijn. Bij mannen kan een disbalans in oestrogeen leiden tot verminderde botdichtheid, stemmingswisselingen en veranderingen in libido.
- Testosteron
Functie: Belangrijk voor spiergroei, vetverdeling, botmassa en libido.
Disbalans: Laag testosteron kan vermoeidheid, depressie en verlies van spiermassa veroorzaken. Te veel testosteron kan leiden tot agressie en acne.
Welke klachten kun je ervaren met een hormonale disbalans?
- Vermoeidheid: Je kunt je constant moe voelen, zelfs na een goede nachtrust. Dit kan een teken zijn van een disbalans in onder andere je cortisol.
- Gewichtstoename of -verlies: onverklaarbare veranderingen in gewicht kunnen wijzen op problemen met bijvoorbeeld insuline of cortisol.
- Stemmingswisselingen: frequent wisselende stemmingen of gevoelens van angst en depressie kunnen te maken hebben met een verstoorde balans in oestrogeen, progesteron of testosteron.
- Slaapproblemen: moeite met in slaap vallen of doorslapen kan een teken zijn van te veel cortisol of een disbalans in melatonine.
- Spijsverteringsproblemen: hormonale onbalans kan leiden tot problemen zoals opgeblazen gevoel, constipatie of diarree.
Herkenbaar? Interessant? Wat nu?
Wat je gelezen hebt is nog maar zo’n klein beetje van alle informatie die beschikbaar is. Wanneer je meer begrijpt over je lichaam en de rol die hormonen spelen kan je betere keuzes maken die bijdragen aan jouw balans.
Wist je dat wij op het platform verschillende aanbieders hebben die jou kunnen ondersteunen in jouw hormoonhuishouding? Ontdek onze aanbieders: