Spreken we dezelfde liefdestaal?
Herken je dat? Je laat duidelijk merken hoeveel je van je geliefde houdt, maar het niet lijkt aan te komen. Elke keer als jij een goed gesprek wil voeren, of samen gezellig uit eten wil, geeft je partner geen thuis. Hij/zij heeft het druk, wil het huis nog opruimen, de kinderen moeten nog in bad én je lief lijkt trouwens ook niet echt behoefte aanpraten te hebben. Hmm… een typisch voorbeeld van een koppel dat elk een andere ‘liefdestaal’ spreekt.
Omdraaien
Als je dit merkt, helpt het altijd om even te wisselen van perspectief. Laten we eens kijken wat er in het hoofd van jepartner omgaat. Het kan namelijk zomaar zijn, dat hij/zij ook met een aantal vragen en frustraties rondloopt. Bijvoorbeeld: “Waarom komt hij/zij altijd zo laat binnenrennen met die telefoon aan het oor, terwijl ik wéér sta te koken?Merkt hij/zij het überhaupt wel op, wat ik allemaal doe?! De auto stofzuigen, kopje theezetten... Ik heb er geen zin meer in.”
Mijn liefde komt niet aan
Eén ding is zeker: beiden doen hunstinkende best voor de ander. Toch lijken ze elkaar niet te begrijpen. Hoe kandit? Sommige koppels laten hun liefde zien op een manier die de ander nietherkent. Ze spreken als het ware een andere taal. In het geval van hetvoorbeeld, wil de één graag quality time door samen weg te gaan, tijd te makenvoor elkaar en een goed gesprek te voeren. De ander toont juist genegenheiddoor de auto op te ruimen, een kop thee te zetten en lekker eten te koken.Allebei proberen ze op een liefdevolle manier hun positieve gevoelens uit tedrukken. Maar helaas: de ander pikt het niet op.
Wat zeg je?
Dit is niet het enige voorbeeld waarinmensen een verschillende taal lijken te spreken. In mijn praktijk krijg ik zeerregelmatig mensen over de vloer die elkaar niet lijken te verstaan. Als buitenstaanderis het makkelijk om te zien dat ze allebei, op hun eigen manier, liefde aanelkaar geven. Tegelijk is het pijnlijk zichtbaar dat die liefde niet aankomt endus niet ontvangen wordt.
Gelukkig heeft Gary Chapman,relatietherapeut en auteur, vele uren besteed aan het ontrafelen van demystiek van liefde geven en liefde ontvangen. Hij ontdekte iets bijzonders:als partners niet dezelfde liefdestaal spreken, dan kan de liefde op den duurverdwijnen. En dan te bedenken dat veel stellen niet eens weten dat ze allebeieen andere taal spreken!
Liefdestalen
Chapman ontdekte 5 verschillende talenbinnen relaties, ofwel: 5 manieren waarop personen liefde geven en liefdeontvangen. We kunnen onze liefde laten blijken door
1) echte aandacht te geven
2) positieve en waarderende woorden te spreken
3) cadeaus en attenties tegeven
4) zorgzaam en hulpvaardig te zijn
5) door middel van lichamelijke aanraking.
Natuurlijk bestaan er binnen deze liefdestalen dialecten enmisschien ben je wel tweetalig. Dat kan allemaal.
Wanneer je elkaars liefdestaal nietverstaat kun je nog zoveel affectie tonen, maar als het niet als liefde wordtherkent, wordt het spreekwoordelijke kind met het badwater weggegooid. Voor jehet weet, ga je twijfelen aan je relatie en of je partner wel van je houdt… met alle gevolgen van dien.
Zelfde liefde, andere taal
Terug naar het koppel uit het eerdere voorbeeld. De één gaat steeds minder delen en quality time ideeën voorstellen,omdat hij/zij denkt dat de ander er toch niet op zit te wachten. Tegelijkertijd voelt de zorgzame partner zich steeds minder gezien en gewaardeerd en vraagtzich geïrriteerd af met wie de ander zoveel te bespreken heeft aan de telefoon.
Met behulp van de 5 liefdestalen kwam dit stel erachter, dat de één de taal sprak van 'hulpvaardigheid en zorgzaamheid'en de ander de taal van 'aandacht geven'. Allebei geven ze op een eigen manier uiting aan hun genegenheid voor elkaar.
Brandend vuurtje
Met de kennis van de 5 liefdestalen kun jeje verplaatsen in je partner én ontdekken wat je van elkaar nodig hebt omjullie liefdesvuur brandend te houden. Dat betekent wél dat je soms een nieuwe taal moet leren spreken. Het heeft immers weinig zin om in het Russisch tegeneen Chinees te praten. Een nieuwe taal spreken vraagt oefening en dat gaat metvallen en opstaan.
Maar stel je voor: de partner uit ons eerdere voorbeeld regelt een avondje uit voor hen samen en doet zijn/haar best voor een goed gesprek. De ander zorgt ervoor om op tijd thuis te komen voor het eten én laat merken hoe fijn het is dat er zo lekker is gekookt. Bovendien neemt hij/zij de spullen mee die op de trap liggen en ruimt die op. Zie je het voor je dat er een positieve spiraal gaat ontstaan?
Test jullie taal
Mocht het bij jou ook zo zijn dat je soms twijfelt en onzeker wordt over jullie relatie? Wees gerust: de werkelijke oorzaak is vaak niet zozeer een tekort aan liefde, maar het feit dat jullie langs elkaar heen ‘praten’. Ben je benieuwd welke liefdestalen jij en je partner spreken? Doe hier de test. Sommige mazzelaars komen erachter datze een overlappende taal spreken en dat is mooi meegenomen!
Naast het lezen van deze blog kan Anoek je verder ondersteunen in je relatie. Ontdek haar profiel hier